Antikroppar efter mild covid håller i minst ett år och binder också den nya Delta varianten
Under Fas 4 i maj 2021 tittade vi särskilt på en grupp studiedeltagare som insjuknade våren 2020 och som ännu inte vaccinerat sig. Genom att undersöka studiedeltagarna så regelbundet som var fjärde månad har vi unik data som visar förloppet under ett år. Resultaten visar att 80 % av de som hade milda symptom våren 2020 fortfarande, ett år senare, har mätbara nivåer av antikroppar mot SARS-CoV-2 spike proteinet. Motsvarande analyser har även gjorts i en grupp patienter som vårdades för covid-19 på Danderyds sjukhus våren 2020, och där har alla fortsatt höga nivåer av antikroppar 1 år efter infektionen.
En osäkerhet har varit om immuniteten efter naturlig infektion av originalviruset även skyddar mot de nya virusvarianterna, däribland Alpha (som tidigare kallades brittiska varianten) och Delta (som tidigare kallades indiska varianten) som står för spridningen just nu i Sverige och Europa. Vi ser att antikropparna binder också dessa mer smittsamma virusvarianter.
Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar 1 år efter mild covid-19. Det är dock viktigt att man fortsätter följa rekommendationer från myndigheter, och vaccinerar sig oavsett om man har haft covid-19 eller inte. Vi ser att antikroppsnivåerna hos den som tidigare haft covid-19 stiger betydligt redan efter en dos vaccin, men vi vet ännu inte hur nivåerna korrelerar till skyddets varaktighet.
En dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria efter naturlig infektion ger lika höga eller högre nivåer av antikroppar som två doser mRNA-vaccin
I tidigare studier har man sett att mRNA-vaccin ger ett snabbt och starkt immunsvar hos individer som tidigare har haft covid-19. Detta är förväntat eftersom en naturlig infektion fungerar som en så kallad primer och vaccinationen som en booster för immunförsvaret. Det har hittills inte funnits någon data på hur en dos av AstraZenecas vaccin påverkar immunsvaret efter en genomgången infektion. Våra resultat visar nu att en dos av Astras Zenecas vaccin till personer som tidigare varit infekterade ger ett starkt antikroppssvar mot den vanliga SARS-CoV-2 varianten – men också mot de nya virusvarianterna, däribland Alpha (som tidigare kallades brittiska varianten) och Delta (som tidigare kallades indiska varianten) som står för spridningen just nu i Sverige och Europa. Deltagare som tidigare haft covid-19 inom upp till ett år får ett lika högt eller till och med högre antikroppssvar efter en dos Astra Zenecas vaccin som icke-infekterade deltagare som har fått två doser av Pfizers mRNA vaccin. Det talar för att det kan räcka med en vaccindos om man tidigare har haft covid-19, även om det har gått en lång tid sedan infektionen.
Klicka HÄR för att läsa publicerad artikel